Biokaasun tuotanto

Biokaasu on kaasumaisessa olomuodossa oleva metaaniyhdiste, jota voidaan hyödyntää energianlähteenä esimerkiksi autojen polttoaineena tai lämmityksessä. Biokaasu on uusiutuva polttoaine ja tuotetaan biojätteistä tai muista biomassoista mädättämällä niitä hapettomissa oloissa. Biokaasu on yksi vähiten hiilidioksidipäästöjä aiheuttavista liikenteen polttoaineista.

Biokaasua tuotetaan mädättämällä orgaanista ainetta reaktoreissa hapettomissa oloissa noin kuukauden ajan. Mädätyksen aikana biojätteistä ja muista biomassoista, joita reaktoreihin on syötetty, vapautuu biokaasua, joka koostuu muun muassa kaasumaisessa olomuodossa olevasta metaanista, hiilidioksidista, hapesta ja vedestä. Biokaasu on jalostettava niin, että se koostuu pääosin metaanista, jotta sitä voidaan hyödyntää liikenteen polttoaineena. Jalostettua biokaasua kutsutaan biometaaniksi, ja se sisältää yli 96 % metaania.

BIOKAASU KIERTOTALOUDESSA

Biokaasu on tärkeä osa alueellista kiertotaloutta. Biokaasu tuotetaan ja käytetään paikallisesti Mikkelin alueella.
Biokaasutuotanto kehittää hyvin aluetaloutta, koska raha pysyy seudulla.

1. Raaka-aineina käytetään lähialueiden biojätteitä ja jätevesilietettä tai maatilojen lehmän- ja kanankakkaa sekä ylijäämäheinää.

2. Raaka-aineet hyödynnetään kaasunjalostusprosessissa kaasunjalostamoillamme Mikkelin alueella, jolloin syntyy biokaasua.

3. Biokaasusta jalostetaan puhdasta biometaania, joka soveltuu auton tankkiin polttoaineeksi. Haukivuorella biokaasua voidaan myös käyttää kaksisuuntaisessa kaukolämpökierrossa Haukivuoren Lämmön kanssa yhteistyössä.

4. Biometaania myydään e-kaasuasemilla Mikkelin Graanilla, Tuskussa, Haukivuorella ja Pertunmaan Kuortin taajamassa.

3. Polttoaine ja kaukolämpö tuovat aluetalouteemme rahaa esimerkiksi verotuloina ja polttoaineen sekä kaukolämmön myyntinä. Näillä rahoilla kehitetään ja tuotetaan jälleen lisää paikallista biokaasua ja tuotantoprosesseja.